Tömma cache och cookies

Om en webbsida inte visas korrekt i webbläsaren, kan du prova med att tömma cache och cookies och starta om webbläsaren för att lösa problemet.

Rensa historiken i din webbläsare

Internet Explorer
Ctrl + Shift + Delete

Firefox
Windows: Ctrl + Shift + Delete
Macintosh: Kommando + Shift + Delete

Safari
Windows: Ctrl + Alt + E
Macintosh: Kommando + Alt + E

Google Chrome
Windows: Ctrl + Shift + Delete
Macintosh: Kommando + Shift + Delete

Alla webbläsare lagrar information från besökta hemsidor, så som bilder och annat nedladdat innehåll på din dator. Detta finns att hämta i webbläsarens cacheminne och är bra då dessa element inte behövs laddas ner på nytt när du återkommer till samma hemsida vid ett senare tillfälle. Däremot kan detta även medföra att webbläsaren arbetar trögare. Om du emellanåt tömmer cacheminnet kan webbläsarens hastighet och prestanda förbättras avsevärt.

Vad är cookies?

En cookie är en liten fil som en webbplats skapar och placerar på din dator. Cookies är normalt bara en hjälpsam och ofarlig funktion. När du besöker en webbplats som använder sig av cookies, ställs det alltid en fråga till din webbläsare om cookien ska sparas på din dator eller inte. Nästa gång du kommer tillbaka till den webbplatsen (om du valt att spara cookies så klart) skickar din webbläsare tillbaka de cookies som hör till platsen. Cookies berättar för webbplatsen vem du är så att webbplatsen i sin tur kan visa information som är lämplig för just dig. Cookies lagrar information som identifierar dig, information som t ex ditt namn och e-postadress. En webbplats har dock bara tillgång till den information du själv tillhandahåller. T ex kan en webbplats aldrig känna till din e-postadress om du inte anger den. En webbplats får inte tillgång till annan information på din dator än vad du själv angett.